Wariacja na temat tagliaty - grillowanej toskańskiej wołowiny. Wołową polędwicę smażymy, kroimy w plastry i podajemy na rukoli, posypując orzeszkami piniowymi i serem. Jeśli komuś mało, niech ugotuje do tego kilka małych, młodych kartofelków.
Przepis na Luksusowy lunch, czyli polędwica na rukoli >>
Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...
Przepis na Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym >>
Najprostsze curry, jakie znam - oczywiście z dodatkiem gotowej pasty, według upodobania łagodnej, średnio ostrej lub piekielnej. Podajemy z ryżem i ogórkową raitą (Raita ogórkowa), odrobina chutneyu z mango też pewnie nie zaszkodzi.
Przepis na Prościutkie curry z jagnięciną >>
Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego Czosnkowe piure z ziemniaków i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
Przepis na Kurczak z groszkiem w śmietanie >>
Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
Przepis na Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku >>
Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?
Przepis na Kaczka pieczona z miodem >>
W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.
Przepis na Pieczony boczek z koprem włoskim >>
Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
Przepis na Kurczak duszony z ziołami >>
Kocham curry, szczególnie tajskie.
Przepis na Tajskie curry z fistaszkami >>
Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.
Przepis na Tażin z cielęciny z sosem cebulowym >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |